Is het tijd om de KI-structuren in Nederland te hervormen?

Financieel voordeel voor de zeugenhouders ruim 13 miljoen netto

In de afgelopen ruim vijftig jaar hebben we het als volgt gedaan:

We halen beren uit heel Europa, plaatsen deze samen in een stal.

Elke zes weken voegen we weer nieuwe beren toe.

De gezondheidsrisico’s zijn onaanvaardbaar groot. Velen kennen de periode nog dat op deze manier varkenspest op grote schaal is verspreid, met als gevolg een enorme chaos. Nog niet zo lang geleden is PRRS op deze manier verspreid en dan zijn er nog de vele kleine problemen op gezondheidsniveau, je kunt daarbij denken aan het verschil tussen eigen aanfok of gelten aanvoeren, eigen aanfok resulteert in een betere gezondheid. Eigen sperma is vergelijkbaar.

Terug naar de werkwijze

We plaatsen de beren in een stal, vervolgens halen we mensen uit de wijde omtrek om deze beren te verzorgen, om sperma af te nemen en dit verwerken op een laboratorium. Tot slot wordt een groep mensen ingezet om dit sperma te verspreiden door heel Nederland. De koeriers gaan van bedrijf naar bedrijf, van Zeeland tot Groningen, om het sperma in de klimaatkast te leggen, deze is meestal in de hygiëne sluis geplaatst.

Deze lange weg, met de vele mensen die er aan gewerkt hebben komt uiteindelijk terecht in de kern van de zeugenbedrijven, in de zeug. Hoe hebben we het zover laten komen, welk belang dient deze werkwijze? Toch niet het belang van de varkenshouder!

Het kan heel anders

Het kan veel beter

Het kan veel goedkoper

De beren niet gezamenlijk plaatsen in een stal maar op de bedrijven zelf. Dat is eens per  jaar een aanvoerrisico. In de bestaande situatie is het aanvoerrisico voor een bedrijf: twee keer per week, 52 weken per jaar, dat is 104 keer aanvoerrisico van levend materiaal met een herkomst geschiedenis.

Daarnaast is het risico veel groter, elke zes weken nieuwe aanvoer van beren in KI stallen, op de bedrijven is dit één keer per  jaar. Er werken veel meer mensen aan dat sperma en de bezorger komt op vele, vele bedrijven.

Een mobiel laboratorium  op de bedrijven laten komen met steeds dezelfde twee mensen is een fractie van het risico in vergelijking met het bovenstaande. Bovendien komen deze twee mensen maar op een beperkt aantal bedrijven, dus de risico besmetting van bedrijf naar bedrijf is niet te vergelijken met bovenstaande.